Fotózás tippek és egyéb tanácsok esküvőre – tőlem

2017. április 19.

Kreatív sorozat

Mivel a kreatív sorozat képei hosszú évek múlva is fontos emlékek tükrei lesznek majd, ezért is érdemes minimum másfél órát rászánni, amihez az esetleges helyszínre utazás ideje is hozzájön.

Megfontolandó a külön napon fotózás is, de természetesen érthető, ha ennek technikai akadályai vannak. Ez esetben viszont mindenképp javasolnám, hogy a fotózkodás időpontját az aktuális napálláshoz igazítsuk. A delelés környéki Nap fénye teljesen alkalmatlan bármilyen fotózásra. Tehát egy nyári napon kijelenthető, hogy nagyjából délelőtt 10 órától délután 4-5 óráig nem is érdemes próbálkozni. Ebben az időszakban nagyon magas még a napállás, a fény fentről érkezik és erős, az árnyékok előnytelenek és ezen helyezkedéssel sem tudunk változtatni. És persze mindenki hunyorog. :)

fotózás helyszíne

Fotózásra idális az alacsonyabb napállás. Ezt nagyon fontosnak tartom sokéves tapasztalattal a hátam mögött. Érdemes eleve úgy szervezni a napot, hogy a fotózkodás ideális fényviszonyok között történhessen. Ennek szervezésében minden rugalmasságot és segítséget megkaptok tőlem - mivel nekem érthető módon ez a legfontosabb.

Ja, és: menjünk ki a természetbe fotózkodni! :) Remek helyszín-ajánlataim vannak, de legyen bárhol az országban az esküvő, megtaláljuk az ideális helyszínt hozzá.

kreatív sorozat

Lelkes rokonok, barátok

Szinte nincs olyan esküvő, ahol a ceremónia megörökítését nem próbálná meg rajtam kívül még néhány rokon, barát. Van, aki a helyén ülve, diszkréten maga előtt tartott telefonnal, de van aki hozza a különféle fényképezőgépét és hozzám hasonlóan igyekszik jelen lenni. Ezzel a következő gondok vannak:

Ha egy kedves rokon a helyén ülve vagy állva bár, de telefonjával rendszeresen fotót, videót készít, akkor gyakran megesik, hogy az én képem hátterét rontja el olymódon, hogy a saját arca helyett egy telefon hátlapja látszódik. Ez részint emlékként sem túl szerencsés, részint pedig a gondosan megkomponált fotót rontja el. A másik eset még ennél is rosszabb. Szinte mindig úgy alakul, hogy a lelkes amatőr fotós vagy kedves rokon a ceremónia során a velem szemközti oldalra lopakodik be, mikor már javában tart az egyébként meghitt esemény. Így garantáltan az én fotóm hátterének szerves része lesz az illető, aminek megint nem fog örülni az ifjú pár, de igazából én sem. Hivatásos fotósként a lehető legjobb minőségre igyekszem törekedni és erre is kapok megbízást - nagyon kellemetlen, amikor különféle kar és fejmozdulatokkal kell valakit elirányítani, mindezt szertartás közben.

A javaslatom ezzel kapcsolatban az, hogy a meghívott vendégeket akár a meghívóban, akár egyéb formán érdemes arról tájékoztatni jó előre, hogy a szertartás közben senki sem fényképezzen semmilyen eszközzel. Természetesen bármikor máskor szabad a gazda, mindenki megörökítheti az ifjú párt, sőt. De a szertartás alatt inkább mindenki élje meg az együtt ünneplést az ifjú párral.

fotózás ötletek

Dekoráció

Azt természetesen mindenki maga dönti el saját ízlése alapján, hogy milyen dekorciót szeretne. Erősen javaslom viszont, hogy a díszített asztalra ne kerüljön márkaneves üdítős, gyümölcsleves, de akárcsak boros palack, doboz, egy darab se. A dekoráció ideális esetben szín és forma alapján egy megkomponált mű. Fotón is úgy mutat legjobban, ahogy megalkották. Egy rikító színű flakon ezt képes tönkretenni még akkor is, ha egyébként már mindenki megszokta a háztartásából ezen termékek látványát.

Azt javaslom, hogy a catering szervezésekor vagy legyen egy külön asztal ezen italoknak, vagy legyenek kancsókban szervírozva. Higyjétek el, megéri!

Lazán kötődik a fenti tanácshoz, hogy a vendégek ruházatát illetően se szégyelljetek javaslatot tenni. Szinte minden esetben hasznos lehet, ha a násznép tagjai is kerülik az élénk, harsány színeket.

Ceremóniamester

Tapasztalatom szerint elég kevés az az esküvő, ami úgy marad jó, hogy az eseményen nem dolgozott semmiféle ceremóniamester, moderátor. Mindig felmerül számtalan probléma, kérdés, amik minden esetben stresszforrást jelentenek a pár számára. Ez pedig meglászik rajtuk és így a képeken is.

Ma már a legkülönfélébb CM-ek közül lehet válogatni, szó sincs arról, hogy obszcén vicceket mesélő részeges kóklerek szolgáltassanak. Egy jó CM rugalmas, megbeszélés tárgyát képezi, hogy mennyire avatkozzon bele az eseményekbe. De véleményem szerint mindenképpen kell valaki, aki kézben tartja az események folyását, és ez semmiképp se az ifjú pár legyen: ti csak legyetek boldogok, mert én azt szeretem lefotózni. :)