A technikáról kicsit részletesebben

2017. április 20.

A fotózáshoz használt felszerelést folyamatosan frissítem, minden eszköz alapos kiválasztás után kerül a táskába. Objektívjeim szinte kivétel nélkül fix gyújtótávolságúak és nagy fényerejű, professzionális felhasználásra szánt eszközök. Használatuk során indokolt esetben törekszem a legkisebb mélységélesség elérésére oly mértékben, hogy látszódó lencsehibák még ne legyenek a képeken.

esküvői fotó

Vakut minden esetben úgy használok, hogy amennyiben mindenképp szükséges a használat, úgy annak direkt fénye a legkevésbé se látszódjon a felvételeken. Amennyiben azonban a hangulat úgy kívánja, külső vaku fényét előszeretettel irányítom ellenirányba, vissza az objektív felé. Szeretem a természetes fényeknél a spontán becsillanásokat, az ellenfényt. A naplemente előtti aranyszínt, a naplemente utáni pasztell színeket. Az alacsony szögű direkt fényeket, vagy a téli-tavaszi fátyolfelhőn átszűrt napfényt.

esküvői fotó stílus

A kreatív fotózások helyszínein a fotózások előtt lehetőleg minden alkalommal terepszemlét tartok, a majdani fények irányának figyelembe vételével.

Az utómunkálatok nálam hasonló fontosságúak, mint maga a fényképezés. A nyers (úgy formátumban, mint kinézetben) képek ekkor nyerik el végső hangulatukat. Ezt a hangulatot gondosan hangolt beállításoknak köszönhetik, melyet a nyerskép kibontó szoftver paraméterein végzek el.

A voksomat a Capture One Pro kibontószoftverre tettem, ezt vásároltam meg és frissítem folyamatosan.

Ebben a szoftverben történik tehát a képek utólagos finomhangolása, mely minden munkánál egyedileg történik a saját intuíciók, megélt élmények és tapasztalt hangulatok alapján. Az esküvői fotó stílus jellegzetes, ám folyamatos fejlesztés alatt áll. Soha nem alkalmazok internetről letöltött vagy másoktól vett sablonokat, preset-eket.